Haku

Elintarvikkeiden ympäristövaikutukset. FOODCHANGE

QR-koodi
Finna-arvio

Elintarvikkeiden ympäristövaikutukset. FOODCHANGE

Tutkimuksessa kehitettiin toimintoverkkointegroitua elinkaariarviointia ja sovellettiin sitä Emmental juuston, Elovena kaurahiutaleiden, Kesäpöytä Juustokermaperunoiden ja Pirkka perunajauhon ympäristövaikutusten arviointiin. Emmental juuston tapaustutkimuksessa etsittiin lisäksi parannusmahdollisuuksia mallintamalla tilan eri toimien ja järjestelmämuutosten ympäristövaikutuksia. Arvioissa otettiin huomioon tarkasteltujen kuluttajatuotteiden olennaisten tuote- ja jakelujärjestelmien eri vaiheet aina maatilatuotannon panostuotannosta ja sen raaka-aineista kaupan hyllyyn ja valmiiksi ruoaksi asti.

Hankkeen käynnistämiseen vaikutti kasvava tarve tuottaa luotettavia ympäristövaikutustietoja elintarvikesektorin tuotteista ja kehittää elintarvikkeita ja niiden tuotantoprosesseja ympäristöä vähemmän rasittaviksi. Tutkimuksella haluttiin vastata kuluttajien lisääntyneeseen kysyntään saada ympäristötietoa päivittäisten valintojen ja ostopäätösten tueksi. Tutkimuksessa kehitetty ja sovellettu toimintoverkkointegroitu ympäristövaikutusten arviointimenetelmä perustuu teollisen ekologian ideologiaan, standardoituun elinkaariarviointiin sekä toimintoverkon ja innovaatioiden hallinnan toimintatapoihin. Tällä yhdistelmällä tavoiteltiin hyvää kohdentuvuutta todellisiin toimintoihin ja täten tulosten parempaa laatua ja hyödynnettävyyttä.

Ensikäden hyöty hankkeesta oli ympäristötiedon hallinnan ja sen vaatiman yhteistyön kehittyminen tuotejärjestelmän toimijoiden keskuudessa. Useat osallistuneet yritykset ovat hankkeen perusteella päättäneet lisätä prosessiensa mittaamista, jotta prosessien ja tuotteiden arviointiin ja kehittämiseen olisi jatkossa käytettävissä ajanmukaista ja entistä luotettavampaa tietoa. Tutkittujen elintarvikkeiden ympäristövaikutukset ja niiden jakaumat vaihtelivat vaikutusluokittain tuotteiden ja ketjujen vaiheiden välillä. Tuotteiden typpi- ja fosforikuormitus ja rehevöityminen aiheutuivat valtaosin alkutuotannosta, erityisesti peltoviljelystä. Tutkituissa tapauksissa uunia tai keittolevyä käytettäessä ruoanlaiton hiilidioksidipäästöt olivat ketjun aiheuttaman ilmaston lämpenemisen kannalta suurimpia tekijöitä. Kuluttajien näkökulmasta jonkinlaisen arvoasteikon tai mittarin asettaminen saattaisi olla tarpeen tuotteiden ympäristövaikutustietojen havainnollistamiseksi ja ymmärtämiseksi.

Tutkimuksessa käsiteltiin myös elintarvikkeiden ympäristövaikutusten mittaamista, elinkaariarvioinnin sovellettavuuden parantamista sekä tuotteiden vertailtavuutta. Tutkimuksen tuloksien perusteella ei voida suoraan vertailla esimerkiksi eläinperäistä ja kasvisruokaa, sillä tutkimuksessa käytetyt toiminnalliset yksiköt olivat tuotteiden massoja eivätkä siten ole toiminnallisesti yhteismitallisia. Tulokset ovat tuotantoketju- ja tapauskohtaisia. Niiden perusteella ei tulisi suoraan tehdä johtopäätöksiä muissa yhteyksissä.

Tallennettuna:
Kysy apua / Ask for help

Sisältöä ei voida näyttää

Chat-sisältöä ei voida näyttää evästeasetusten vuoksi. Nähdäksesi sisällön sinun tulee sallia evästeasetuksista seuraavat: Chat-palveluiden evästeet.

Evästeasetukset