Search

Ruokaperunan viljelykokemuksia

QR Code

Ruokaperunan viljelykokemuksia

Tässä opinnäytetyössä selvitettiin viiden perunanviljelijän kokemuksia neljän eri ruokaperunalajikkeen viljelystä. Suomen siemenperunakeskus Oy:n valitsemat lajikkeet olivat Musica, Melody, Rosamunda ja Jazzy. Viljelijät valittiin yrityksen asiakkaista. Työn tarkoitus oli kerätä käytännön kokemuksia uusien viljelijöiden tueksi. Tutkimus toteutettiin teemahaastatteluna. Jokaista viljelijää haastateltiin kerran. Haastattelu pohjautui etukäteen valittuihin teemoihin: ympäristöolosuhteet, viljelykierto, lannoitus ja kalkitus, kasvinsuojelu, istutus ja nosto sekä tulevaisuus. Teemoja täydennettiin apukysymyksillä. Melody koettiin perusvarmaksi lajikkeeksi, mutta pellon vesitalouden tulisi olla tasapainossa, mikäli lajiketta viljelee. Musican ja Jazzyn istutuksessa tulisi huomioida riittävä penkin koko, jotta runsas mukulasato ei vihertyisi tullessaan penkin pinnassa esille. Rosamundaa kehuttiin siitä, että se on erittäin tunnettu lajike, vaikkakin markkinoille on tullut myös muita punakuorisia lajikkeita. Lajikkeen heikkoutena on herkkä itäminen ja isoissa mukuloissa esiintyvä onttous. Yleisesti tuloksissa tuli ilmi, että viljelykierto ja toimiva salaojitus edesauttavat viljelyä ja laadukkaan sadon muodostumista. Typpilannoituksen rajaaminen niin, että kasvit tuleentuvat ennen nostoa, koettiin tärkeäksi. Merkittävimpiä kasvinsuojelun haasteita olivat perunaseitti ja -rupi. Perunaseitin torjuntaan käytettiin vaihtelevasti peittausta ja perunaruven kohdalla kiinnitettiin huomiota maan pH-arvoon. Teemahaastattelu osoittautui hyväksi tavaksi tutustua viljelijöihin, mutta kyselylomakkeella toteutettu tutkimus tuottaisi todennäköisesti kattavampia vastauksia. Aihe kaipaisi selvitystä muidenkin viljelyssä olevien lajikkeiden osalta.

Saved in:
Kysy apua / Ask for help

Content Cannot be Displayed

Chat content cannot be displayed due to cookie settings. To view the content, modify your cookie settings to allow the following categories: Chat Services.

Cookie Settings