Varaston toiminnan kehittäminen - Salo, Jari (Oulun ammattikorkeakoulu, 2020)
Opinnäytetyö tehtiin VaV GROUP Oy.lle. Työn aiheena oli leanin ja 5S:n suunnittelu tehtaan varastotiloihin. Tavoitteena oli parantaa varaston toimivuutta ja selkeyttää varaston toimintamallia. Lean on Japanista lähtöisin oleva tuotantoperiaate, jossa tavoitteena on jatkuva parantaminen ja työskentelytapojen päivittäminen tehokkaimpaan malliin. 5S-menetelmä on näkyvimpiä työkaluista, joita leanin mukana käytetään jatkuvaan parantamiseen. Sen päätavoitteena on vähentää hukkatyötä ja parantaa yrityksen tuottavuutta, tehokkuutta sekä työturvallisuutta. Nimi 5S-menetelmä tulee japanin kielen viidestä sanasta Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu ja Shitsuku. Sanat yleisemmin suomennetaan sortteeraus, systematisointi, siivous, standardisointi ja seuranta. Työssä suoritettiin 5S-menetelmä tehtaan varastoihin apuna käyttäen teoriaosuudessa käytyjä tietoja. Varastoja käytetään materiaaleille, pakkauspahveille, työpisteillä tarvittaville pakkauspahveille, valmiille tuotteille sekä asiakkaille lähteville tuotteille. 5S-menetelmä on käytössä tuotannon puolella yrityksessä. Opinnäytetyön tarkoituksena oli jatkuvan parantamisen periaatteiden mukaan jatkaa 5S-toimintaa varastoille. Työn aikana luotiin tarvittaville materiaaleille ja pakkauksille omat paikat, jotka merkattiin lattiaan asiaankuuluvasti. Lähteville tuotteille tehtiin uudet alueet varastolle ja luotiin yhtenäinen toimintamalli varastolla työskentelyyn. Työn tuloksena varaston yleinen siisteys ja visuaalinen ilme paranivat huomattavasti. Varastolta on nyt helppo hakea tarvittavia tuotteita ja tuotteiden menekkiä pystytään seuraamaan tarkasti. Jokaiselle tuotteelle on oma paikkansa ja tuotteet on helppo hakea hyllystä.
Keywords: V.A.V. Group Oy; varastot; varastointi; varastotilat; toimivuus; toimintamallit; kehittäminen; lean-ajattelu