Monialaisen yhteistyön voima virtuaalisissa ja reaalimaailman toimintaympäristöissä : keskisuomalaista toimintamallia rakentamassa - Elokas, P.; Ruoranen, Minna (Jyväskylän ammattikorkeakoulun julkaisuja, ISSN 1456-2332, 2023)
Monialainen simulaatioiden harjoitus-, koulutus- ja tutkimuskeskus virtuaalisissa ja reaalimaailman toimintaympäristöissä -hankkeen (SimO) idea syntyi kolmen ison keskisuomalaisen organisaation toimijoiden rohkeasta visioinnista ja alueellisen tarpeen pukemisesta sanoiksi. Keski-Suomen liiton myöntämä rahoitus mahdollisti idean toteuttamisen monialaisena ja -tieteisenä hankkeena. Hankkeessa tuotettiin paljon uutta tietoa keskisuomalaisesta simulaatiotoiminnasta sekä simulaatiotoimijoiden kokemuksista ja näkemyksistä. Tulosten yhteenvetona voidaan todeta, että tärkeimpinä kehittämiskohteina pidettiin simulaatioteknologian ja yhteistyötä tukevan kehittämisalustan rakentamista, arviointimenetelmien kehitystyötä ja monialaisen ja -tieteisen yhteistyön vahvistamista. Hankesuunnittelun taustaoletukset näyttävät osuneen oikeaan. Ainakin ilmailussa, ammattiliikenteessä ja terveydenhuollossa on tunnistettu osaamisen tarpeita simuloitujen ja virtuaalisten oppimisympäristöjen kehittämisessä ja muuhun opetukseen tai oppimiseen integroimisessa. Kansallisesta simulaatiotoiminnasta näyttää puuttuvan merkittäviä julkisesti tuettuja toimintamalleja ja rakenteita, joilla kansallisiin tavoitteisiin tulisi toimijaorganisaatioiden itsensä mielestä pyrkiä. Puutteeseen tartutaan SimO 2 hankesuunnittelussa ja hankkeessa.
Keywords: monialainen yhteistyö; simulaatioharjoittelu; oppiminen; oppimisympäristö; koulutus; tutkimus- ja kehittämistoiminta; monitieteisyys; toimintamallit; projektit; branschöverskridande samarbete; simuleringsträning; inlärning; inlärningsmiljö; forskning och utveckling; utbildning; multidisciplinaritet; verksamhetsmodeller; projekt; Keski-Suomi; Mellersta Finland