Yrittäjähenkinen valtio : julkisen ja yksityisen sektorin myytit ja niiden murtaminen - Mazzucato, Mariana; Pietiläinen, Juha (Terra Cognita, 2020)
Vallitsevan tarinan mukaan suuret innovaatiot ja teknologiset mullistukset perustuvat rohkeiden yrittäjien ja yksityisten sijoittajien ottamiin riskeihin. Valtion rooliksi tässä tarinassa jää pitää näppinsä erossa ja huolehtia, että yrittäjien kannustimiin ei puututa. Mazzucato osoittaa tässä klassikoksi nousseessa teoksessaan että monien innovatiivisten teknologioiden, kuten älypuhelinten ja monien lääkkeiden, menestys perustuu kuitenkin valtion aktiiviseen rooliin yritysten tuotteiden taustalla olevien teknologioiden luojana, varhaisvaiheen markkinoiden synnyttäjänä ja teknologisen mission asettajana. Mariana Mazzucato on noussut nopeasti yhdeksi tämän hetken tärkeimmistä taloustieteilijöistä ja EU:n puiteohjelma Horisontti Eurooppa, Yhdysvalloissa pinnalla oleva Green New Deal ja monien Euroopan maiden koronaelvytysstrategiat perustuvat hänen ajatuksiinsa.
Keywords: tutkimus- ja kehittämistoiminta; innovaatiot; yksityinen sektori; julkinen sektori; teknologiaohjelmat; yrittäjyys; elinkeinopolitiikka; valtio (instituutio); julkinen rahoitus; yritystoiminta; tarjoukset; teknologinen kehitys; uusiutuvat energialähteet; offentliga sektorn; privata sektorn; staten; näringspolitik; innovationer; entreprenörskap; erbjudanden; teknologisk utveckling; förnybara energikällor; forskning och utveckling; teknologiprogram; offentlig finansiering; företagsverksamhet