Lyhyt historia meistä kaikista : ihmiskunnan tarina geenien kertomana - Rutherford, Adam; Ketola, Veli-Pekka (Bazar, 2019)
Kuinka meistä tuli tällaisia? Tämä on sinun tarinasi - sinun ja 100 miljardin muun ihmisen. Tämä on kertomus meistä kaikista, sillä kannamme geeniperimässämme jälkiä koko lajimme historiasta: syntymistä, kuolemista, sairauksista, sodista, nälänhädästä, muuttoliikkeistä ja valtavasta määrästä seksiä. Geenitutkija Adam Rutherford kertoo kirjassaan ihmisen historian genetiikan ja DNA:n kautta, neandertalinihmisistä nykyhetkeen ja kohti tulevaisuutta. Kirja esittelee myös geenitutkimuksen kehittymistä, suurimpia saavutuksia ja erilaisia käyttötarkoituksia sekä purkaa geeneihin liittyviä myyttejä. Lyhyt historia meistä kaikista antaa uuden näkökulman siihen, keitä me olemme ja miten meistä tuli tällaisia. Geeniperimämme ei ole resepti, jolla meidät on valmistettu, vaan pikemminkin rönsyilevä, ainutlaatuinen ja mutkitteleva saaga. Toisin sanoen olet väärässä, jos luulet geeniesi kertovan, millainen olet. Mutta geenisi kyllä tietävät, mistä olet tullut.
Keywords: ihminen; perimä; perinnöllisyystiede; DNA; geenit; evoluutio; kehitys; biologinen antropologia; alkuperä; ihmiskunta; historia