Nerokas sattuma - Gaughan, Richard; Paukku, Timo (Schildts & Södeströms, 2013)
Mikä yhdistää ruutia, Viagraa, penisilliiniä ja mikroaaltouunia? Ne keksittiin sattumalta: vahingon, äkillisen inspiraation, älynväläyksen, virheellisen löydöksen tai uskon varassa tehdyn päätelmän myötä. Nerojen leimaukset ovat muokanneet elämäämme 7000 vuotta. Nerokas sattuma saattelee halki historian ja paljastaa tieteellisten ja teknologisten saavutusten vähemmän hohdokkaat mutta kiinnostavaakin kiinnostavammat syntymähistoriat. Tämä teos on ylistys sattumanvaraisille einsteineille, tutuille nimille, kuten Isaac Newtonille ja Louis Pasteurille, mutta myös tuntemattomammille sankareille, kuten turvalasin ja radion keksijöille. Tieteessä pätee sama viisas neuvo, jonka voi laajentaa yleiseksi elämänohjeeksi: »Suurin osa ihmisistä, mukaan lukien tutkijoiden enemmistö, on niin keskittynyttä siihen, mitä he yrittävät saavuttaa, että he eivät huomaa sitä, mitä he eivät etsi.» Tämän teoksen rohkeat nerot kuuluvat ihmiskunnan vähemmistöön; he astuivat sattuman viitoittamalle tielle ja mullistivat jopa yhdessä yössä maailmaa ja ymmärrystämme.
Keywords: tieteenhistoria; tieteen edistyminen; teoriat; keksinnöt; innovaatiot; sattuma; tiede; historia