Pestyn perunan säilyvyys neularei'itetyssä muovissa - Ellala, Anita; Vanhanen, Lasse; Kurkela, Rakel (Agricultural and Food Science, 1970)
Sekä mustaan neularei’itettyyn polyeteeniin että voimapaperiin pakattuna ollut hyvälaatuinen pesty peruna säilyi mukaisena, 4—6 °C:ssa varastoidun perunan veroisena kolme viikkoa 10 °C:ssa ja kaksi viikkoa 22 °C:ssa. Korkealaatuinen peruna säilyi pestynä 22°C:ssa kolme viikkoa ja 10°:ssa jopa seitsemän viikkoa molemmissa pakkauksissa ruoka- perunaominaisuuksiltaan moitteettomana, vaikka se olikin erotettavissa mukaisena 4–6 °C:ssa varastoidusta perunasta. Nämä säilyvyysajat ovat markkinoinnin kannalta riittävät, sillä pakkauksen ja kulutuksen välillä todennäköisesti kuluva aika on noin kaksi—kolme viikkoa. Pakattavan perunan laadulla ja kasvukauden aikana vaikuttavilla tekijöillä kuten lannoituksella todettiin olevan ratkaiseva merkitys perunan ruokaperunaominaisuuksien säilymiseen. Jos pakattava perunamateriaali on heikkolaatuista joko virustautisen siemenen tai liian voimakkaan lannoituksen takia, huononee tavaran laatu huomattavasti nopeammin kuin hyvälaatuisen perunan, jopa niin että sen kelpoisuus ruokaperunaksi tulee kyseenalaiseksi lyhyessäkin säilytyksessä pakkauksesta riippumatta. Tulosten mukaan musta polyeteeni esti parhaiten perunoiden vihertymisen. Vihertyminen osoittautui säilyvyyttä rajoittavaksi tekijäksi, jos perunat joutuivat voimakkaan loistelamppuvalaistuksen alaisiksi. Vesihöyryn ja hiilidioksidin läpäisevyys oli runsainta voimapaperipakkauksessa. Neularei’ityksellä saatiin polyeteenipakkaus kauttaaltaan kaasuja läpäiseväksi. Vesihöyryn läpäisevyys oli neularei’ityksen ansiosta riittävä; se esti mm. kondenssiveden muodostuksen pakkauksen sisäpintaan varaston lämpötilan muutosten yhteydessä.