Kehitä resurssiviisautta ihmislähtöisesti. Toimintamalli tukemaan pienyritysten resurssiviisauden kehittämistä - Jaakola, Hanna; Jussila, Annukka; Kivelä, Susanna; Kytö, Antti; Kuuluvainen, Salla; Nygård, Jonna; Pöyhönen, Tanja (2024)
Kehitä pienyritysten resurssiviisautta ihmislähtöisesti. Oppimateriaalissa esitellään Pienyritykset resurssiviisaaksi ihmislähtöisin keinoin -toimintamalli. Toimintamalli on suunnattu erityisesti maaseutumaisilla alueilla pienyritysten kehittämistä tukeville tahoille, esimerkiksi kunnan yrityspalveluiden asiantuntijoille. Yrittäjä voi soveltaa toimintamallia itsenäiseen kehitystyöhön. Suomessa on suuri määrä pienyrittäjiä. Heidän siirtyminen kohti resurssiviisautta on tärkeää, mutta se ei tapahdu ilman tukea. Kun yrittäjän aika ja resurssit menevät yritystoiminnan arkeen, ulkopuolinen fasilitaattori tuo rytmiä ja rakennetta kehittämistyöhön. Julkaisussa on käytännön esimerkkejä yritysten poluista kohti resurssiviisautta. Toimintamalli perustuu Resurssiviisaaksi ihmislähtöisin keinoin -hankkeessa saatuihin kokemuksiin ja on kehitetty yhdessä hankkeeseen osallistuneiden lapinjärveläisten yritysten kanssa. Kehittämistyön fasilitaattoreina ovat olleet Laurea-ammattikorkeakoulun asiantuntijat. Lapinjärven kunnan asiantuntijat ovat tukeneet kehittämistä paikallistuntemuksellaan ja verkostoillaan. Hanke toteutettiin Lapinjärven kunnan, Laurea-ammattikorkeakoulun ja Aalto-yliopiston yhteistyönä. Kiitokset Uudenmaan liiton Euroopan Aluekehitysrahastolle tuesta tärkeän asian edistämisessä. Kiitos myös kaikille mukana olleille lapinjärveläisille yrityksille avoimuudestanne ja panoksestanne kehitystyöhön.
Keywords: pienyritykset; kestävä kehitys; kestävä käyttö; kiertotalous; liiketoimintamallit; toimintamallit; maaseutuyritykset