Yhdessä kohti yhdenvertaista koulua -hankkeen materiaalit - Tapio, Mari; Eid, Mona; Savoila, Virve; Ströömi, Eerika; Ryhtä, Teija (Plan International Suomi, 2024)
Materiaali liittyy Plan International Suomen järjestämään opettajien täydennyskoulutukseen "Yhdessä kohti yhdenvertaista koulua". Koulutus toteutettiin kolme kertaa vuosina 2022–23 Opetushallituksen rahoituksella. Yhdessä..-koulutus antoi opettajille tietoa ja työkaluja yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseen omassa arjessa ja koulun toimintakulttuurissa. Koulutuksessa käsiteltiin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyötä oppilaitoksissa, normikriittistä ja antirasistista pedagogiikkaa sekä sukupuolinormeja ja sukupuolitietoista opetusta ja kasvatusta. Aiheista kouluttivat Planin globaalikoulun asiantuntijat Leena Honkasalo, Mari Tapio, Tiina Salola ja Minna Mannert, Ekvalitan kouluttajat Virve Savoila ja Eerika Ströömi, THL:n projektipäällikkö Mona Eid sekä Setan nuorisotyön osallisuuden asiantuntija Teija Ryhtä. Oppimateriaali koostuu kuudesta pdf-muotoisesta materiaalista, joista osa on koulutuksessa käytettyjä kouluttajien esitysmateriaaleja. Lisäksi mukana on kooste hyödyllisistä lisätiedonlähteistä koskien sukupuolisensitiivistä opetusta ja kasvatusta ja sateenkaarinuorten kohtaamista, sekä kooste koulutusten osallistujien omissa oppilaitoksissa toteutetuista pedagogisista kokeiluista. Yhdessä..-koulutuksesta voi lukea lisää Planin globaalikoulun verkkosivuilta: https://www.globaalikoulu.net/koulutukset/menneet-koulutukset/yhdessa-kohti-yhdenvertaista-koulua-2022-23/.
Keywords: yhdenvertaisuus; tasa-arvo; antirasismi; moninaisuus; sukupuolen moninaisuus; toimintakulttuuri; normit; pedagogiikka